Formulari de cerca

Agenda Cultural
Dissabte 12 de juny a les 18:30 h
Sala Gregori Mayans
Berlanga. Cine i memòria
El verdugo (1963)
Presentada per Manuel Vicent, periodista i escriptor

Presentació i projecció de la pel·lícula «El verdugo», dirigida per Luis García-Berlanga el 1963. El film serà presentat pel periodista i escriptor Manuel Vicent. Estarà acompanyat per Joan Carles Martí, comissari de l'exposició «Visca Berlanga! Una història de cine»

«L’argument de Plácido és només meu, mentre que El verdugo ja és dels dos», va dir Berlanga tot parlant de la seua col•laboració amb Azcona. Una col•laboració que explica que l’argument d’El verdugo siga un mecanisme pràcticament perfecte que fa de la pel•lícula un clàssic imperible de la història del cinema, no només de la cinematografia hispana. És ben coneguda la irada carta de protesta que va escriure l’ambaixador espanyol a Roma, Alfredo Sánchez Bella, quan la pel•lícula es va presentar en el Festival de Venècia, on va estar nominada al Lleó d’Or, guanyant finalment el Premi Internacional de la Premsa Cinematogràfica (FIPRESCI). I és ben sabut també que la pel•lícula és una denúncia de la inhumanitat de la pena capital que va tindre un gran ressò internacional entre altres coses perquè l’acció se situava en l’Espanya franquista.
 
Però hi ha també una altra lectura, menys política i més existencial, que el propi Berlanga defensava: «en la superfície —deia— El verdugo és un film contra la pena de mort, però en l’estrat més profund és un film sobre el compromís, sobre la facilitat amb la qual l’home perd el seu lliure albir». El somni de José Luis és anar a Alemanya a estudiar mecànica. Un somni que acaba sacrificant en l’altar de la realitat i les seues misèries quotidianes. I aquesta història sobre les petites derrotes que caracterizen la nostra vida —qualsevol vida— confereix a la història una volada valdria a dir que filosòfica que trascendeix els condicionants espaciotemporals del moment per reflexionar sobre el fet atziac de què tots acabem vivint una vida, com diria Heidegger, «inautèntica».
 
 
 

Telèfons: (34) 90 246 02 02 - 96 388 25 25

Política de privacitat. Avís legal. Mapa web

Copyright © Diputació de València 2012. Tots els drets reservats.