Formulari de cerca

Agenda Cultural
Del 17 d'octubre al 25 de novembre del 2018
El Cubo
Exposició temporal
Hipermnèsia vaga, imprecisa o aleatòria
Memòria, Record, Oblit - Noé Bermejo

El dimecres 17 d'octubre a les 20h, inauguració de El Cub | MuVIM 24h amb la instal·lació de l'artista Noé Bermejo, una mostra que reflexiona sobre els límits de la memòria i les fronteres entre ficció i realitat dels nostres propis records. Entrada gratuïta

Hipermnèsia vaga, imprecisa o aleatòria és una inflexió sobre la identitat, i una escena més d'un work in progress al voltant de la memòria, el record i l'oblit.
L'artista Noé Bermejo reflexiona sobre els límits de la memòria, i les fronteres entre ficció i realitat dels nostres propis records. Una estructura de metacrilat en forma d'engrama (representació gràfica de les connexions neuronals que se succeeixen en evocar un record) sosté tota una col·lecció de marcs de fotografia buits, espills, receptacles i material fotosensible, creant un evocador i desconcertant joc de llums i ombres, presències i absències, que ens parla de la fragilitat dels nostres records i del delicat de la nostra identitat, i el nostre propi arxiu vital.
En aquesta obra en construcció, que forma part del projecte «Memòria, Record, Oblit», l'artista acumula més de 500 portarretrats per a construir el que pretén ser una metàfora de la memòria com a arxiu i espai físic d'emmagatzematge, i com complexa i delicadíssima maquinària generadora de pseudorrealitats canviants, efímeres, recurrents.
Els portarretrats (sense retrats) de línies corbes i rectes interpel·len al visitant que s'aproxima. Una vegada que es gravita al voltant de la peça, sorgeixen els dubtes al voltant de què contenien aqueixos quadres.  Al voltant de què va succeir perquè la seua hegemonia, en una llar, en la cartel·la d'una ximenera, en el moble del rebedor, perquè es descavalcara la jerarquia de les imatges familiars, per a fer-les desaparèixer. La memòria d'aquests marcs podria pertànyer a qualsevol, a un mateix també, i la mirada es torna activa intentant tornar a algun lloc sabut, però des d'un tauler de joc tan obert com el siga la capacitat de cerca interna (i de dubte davant el ‘jo’).
La hipermnèsia és un fenomen psicològic que consisteix una exaltació anormal de la memòria. Una capacitat que consisteix en l'augment de la funció d'evocació lligada a la memòria autobiogràfica. Les persones amb aquesta hiperfunció són capaces de recordar quasi cada detall dels fets que han viscut, però curiosament (o no), no tenen desenvolupada la memòria fotogràfica. És una altra contradicció o l'enèsima ironia no evident que connecta amb l'ús de l'humor en l'obra de Bermejo, ara a través d'un concepte que funciona com un sol cos, però que el seu interior i capacitat de generar tot tipus de missatges a qui ho transita compleixen amb l'objectiu de qüestionar algun dels seus temes centrals: identitat, ‘jo’, oblit.

 
 
 

Telèfons: (34) 90 246 02 02 - 96 388 25 25

Política de privacitat. Avís legal. Mapa web

Copyright © Diputació de València 2012. Tots els drets reservats.