Formulari de cerca

Agenda Cultural
De juliol fins desembre
Sala de la Torre
Exposició temporal
Tipografia'm

Si nosaltres escrivim combinant lletres és perquè l'escriptura sil·làbica precedent era massa farragosa. I la simplicitat intel·ligent es va imposar. L’acrofonia, inventada pels grecs, va proposar reduir la pronunciació lectora de les paraules al seu primer so (acro= inici; fonia= so oral).
Així, en els termes com a “museu”, aïllem la “m”, i amb aquest signe ara alliberat d'una paraula concreta, podem situar-lo en totes les que inclouen aquest so: “modernitat”, “homenatge”, “amics” …
Tipografia’m
És la reivindicació creativa d'aquest sentiment. La lletra abans de ser escriptura. En la seua identitat individual com a forma pictogràfica pura. No sotmesa a un codi i unes lleis que li han estat imposades.
Breu història de la lletra M
M és la inicial del terme hebraic “mem”, que significa “aigua”. La seua grafia protosinaítica (1500 anys abans de nosaltres) es pronuncia “m” i representa un “filet d'aigua” o “ones de la mar”. Aquest grafisme va ser pres en prestat del jeroglífic egipci que té més o menys la mateixa forma (-3000 anys), però que en egipci es pronuncia “n”, com en “Nefertiti”.
L'evolució de la lletra M fins hui és d'una gran simplicitat. En passar del protosinaitic al fenici i a l'hebreu antic, té la seua primera transformació pels fenicis (-1700 anys), que resideix en el pas de la posició horitzontal a la vertical. L'escriptura fenícia va afegir una certa fantasia prolongant el traç inferior.
Al tall dels segles, el mem roman vertical, però el joc de les notacions recupera la seua horitzontalitat original.
En el seu pas per l'escriptura grega, pren dels fenicis el mateix procés d'inversió del sentit, ara d'esquerra a dreta (-8000 anys).
Després assistim a la reducció del nombre de traços a quatre, i quedaran dues úniques “ones” (el mem grec). D'aquesta manera passarà al llatí i als nostres alfabets occidentals (-800 a -600 anys).
Joan.Costa
 

Telèfons: (34) 90 246 02 02 - 96 388 25 25

Política de privacitat. Avís legal. Mapa web

Copyright © Diputació de València 2012. Tots els drets reservats.