Formulari de cerca

Agenda Cultural
Del 7 de novembre al 23 de març de 2013
Plaza Manises 6
Ver mapa
Exposició temporal
Faixa roja, faixa blava. La pilota valenciana
Coproduïda amb el Museu de Pilota de Genovés

Exposició coproduïda amb el Museu de Pilota i l'Ajuntament de Genovés i dedicada al nostre esport propi i idiosincràsic de la nostra manera de ser i de fer: perquè en la pilota valenciana la cavallerositat, l'honradesa, la camaraderia i el respecte són els distintius. Un esport on és el propi jugador qui dóna la seua pròpia falta o pregunta al públic: "cavaller, falta o bona?"

Per damunt de tot cal destacar els valors que envolten la pilota: la cavallerositat, l’honradesa, la humilitat, la camaraderia i el respecte. La relació entre jugadors i espectadors; que siga el mateix jugador el que dóna la seua pròpia falta, o que se li pregunte al públic si una pilota ha sigut bona o no amb la frase «Cavallers, ¿falta o bona?»; el fet que un dia els jugadors siguen companys i l’altre rivals crea uns vincles afectius que fan de la pilota valenciana un esport especial.
Les parets d’un trinquet o d’un frontó plenes de pilotades, la bellesa d’un carrer ple de gom a gom; la blanca indumentària del jugador, amb la faixa roja del campió o la blava de l’aspirant; les diverses modalitats, com l’escala i corda, el raspall, les llargues, la perxa, la galotxa, el frontó valencià o amb frares, les galotxetes de Monòver, la pilota grossa o les desaparegudes com el rebotet de l’Olleria i la vareta de Borriol; les pilotes de vaqueta, de badana, de galotxeta i de tec; els grans jugadors, com el Genovés, Ciscar, Federico, Tonico o Montesa; els clubs, les escoles, la federació... Tot açò, i més, és la pilota valenciana.
El Museu Valencià d’Etnologia i el Museu de la Pilota-Genovés volen, a través d’aquesta exposició, difondre el ric univers cultural que representa el joc de la pilota valenciana, fomentar-ne el coneixement i, per què no, la seua pràctica.

Telèfons: (34) 90 246 02 02 - 96 388 25 25

Política de privacitat. Avís legal. Mapa web

Copyright © Diputació de València 2012. Tots els drets reservats.